Hoe kan je van rioolvliegjes afkomen? Tips en tricks om de overlast te verminderen.

Hoe kan je van rioolvliegjes afkomen? Tips en tricks om de overlast te verminderen.

9 May 2023 0 By Holly Peck

Rioolvliegjes, een insect dat voor veel overlast kan zorgen. Ze komen vooral voor in de buurt van sanitair of afvoeren en ze zijn een duidelijk teken van een probleem met de riolering. In dit artikel bespreken we de manieren waarop je van rioolvliegjes af kunt komen. We nemen een kijkje in de oorzaken van de problemen, en delen tips en tricks voor het bestrijden van de overlast.

Wat zijn rioolvliegjes en hoe ontstaan ze?

Rioolvliegjes zijn kleine, zwartige insecten die vooral in de omgeving van vocht, afvoeren en sanitair zijn te vinden. Ze hebben de bijnaam “motmuggen” omdat ze op motten lijken, met behaarde vleugels die op een lepel lijken. In tegenstelling tot muggen zijn rioolvliegjes niet agressief; ze zijn niet in staat om te steken of te bijten.

Het ontstaan van rioolvliegjes begint meestal met een verstopte afvoer of lekkages in de riolering. Het broeit dan letterlijk onder de grond. Wanneer organisch afval niet goed weggespoeld wordt, ontstaan er zogenaamde putjes waarin dit afval kan blijven staan. Dit trekt rioolvliegjes aan, die onder deze omstandigheden perfect kunnen gedijen.

Hoe kan je rioolvliegjes bestrijden?

Als je van rioolvliegjes af wilt komen, is het noodzakelijk om het onderliggende probleem op te lossen. Het is belangrijk om de oorzaak van de overlast te vinden, zodat je gericht maatregelen kunt nemen.

Stap 1: Zoek de oorzaak van het rioolvliegjes probleem

Begin met het opsporen van de plek waar de rioolvliegjes vandaan komen. Dit kan bijvoorbeeld bij een lekke afvoer, gootsteen of wc zijn. Controleer alle plekken waar rioolvliegjes kunnen zitten, zoals de rubberen afdichtingen of het putje in de douche.

Stap 2: Reinig de afvoer

Maak de afvoer grondig schoon met een reinigingsmiddel. Hierdoor worden organische resten opgelost en afgevoerd.

Stap 3: Fixeer eventuele lekkages

Als je een lekkage hebt gevonden, repareer deze dan onmiddellijk. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een kit of reparatie middel.

Stap 4: Verbrand de rioolvliegjes

Als je de rioolvliegjes wil doden, kun je kiezen voor een hittebehandeling. Rioolvliegjes zijn namelijk erg gevoelig voor temperaturen boven de 60 graden Celsius. Je kunt de afvoer bijvoorbeeld een tijdje spoelen met kokend water, of een langere tijd een föhn of verfbrander gebruiken.

Stap 5: Beschermingen plaatsen

Om te voorkomen dat de rioolvliegjes terugkeren, kun je beschermende middelen plaatsen zoals een zeefje of een kunststof beschermkapje.

Stap 6: Contact een loodgieter

Mocht geen van bovenstaande stappen helpen, neem dan contact op met een professional. Een loodgieter kan je verder helpen met het oplossen van het probleem.

Conclusie

Rioolvliegjes zijn een onaangenaam probleem, maar het is gelukkig niet moeilijk om er vanaf te komen. Begin met het zoeken van de oorzaak van het probleem en ga aan de slag met de genoemde maatregelen om het probleem op te lossen. Met gerichte acties is de overlast snel verleden tijd.

5 veelgestelde vragen over het bestrijden van rioolvliegjes

1. Wat zijn rioolvliegjes?
Rioolvliegjes zijn kleine, zwartige insecten die vooral in de omgeving van vocht, afvoeren en sanitair zijn te vinden.

2. Hoe kan ik rioolvliegjes bestrijden?
Begin met het zoeken van de oorzaak van het probleem. Reinig de afvoer en fixeer eventuele lekkages. Verbrand de rioolvliegjes of plaats een bescherming.

3. Zijn rioolvliegjes gevaarlijk?
Rioolvliegjes zijn niet gevaarlijk, maar veroorzaken wel veel overlast en kunnen duiden op problemen met de riolering.

4. Wat zijn de gevaren van rioolvliegjes?
Rioolvliegjes kunnen voedsel en menselijke krochten bevuilen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen door geïnhaleerde deeltjes.

5. Wanneer moet ik een professional inschakelen voor het probleem van de rioolvliegjes?
Als geen van de genoemde maatregelen helpt, neem dan contact op met een professional. Een loodgieter kan je verder helpen met het oplossen van de problematiek.