Spint bestrijden

Spint bestrijden

7 July 2021 0 By Holly Peck

Zo zorg je ervoor dat spint van je planten verdwijnt

Heb je last van spint op je planten? Niks is zo vervelend om deze plaag aan mijten op je planten te hebben. Door spint wordt de plant zo aangetast dat er niet voldoende voedingsstoffen bij de plant terecht komen. Gelukkig komt het bijna niet voor dat spint de gehele plant laat sterven, maar wat wel vaak voorkomt is dat spint er voor zorgt dat bladen van de plant geel worden en afsterven. In dit artikel meer over spint en wat je tegen spint kunt doen.

Wat is spint precies?

Veel mensen denken dat spint hetzelfde is als bladluis. Dit is echter niet het geval. Spint is een zeer verre verwant van de spin. Als je spintmijten onder een microscoop legt zie je ook kleine spinnetjes rondlopen in groene, gele of witte kleuren. Spint is een plaag van mijten op je plant. Met het blote oog is spint bijna niet te zien. Spint is vrij veelvoorkomend bij zowel kamerplanten als buitenplanten. Spintmijten bevinden zich meestal onderaan het blad van de plant. In combinatie met de grootte van de mijten is het dus erg lastig om waar te nemen dat je spint op je planten hebt. Je hebt het meestal pas door als de schade al is aangericht.

Wat doet spint je planten aan?

Over welke schade gaat het dan precies? Spintmijten zitten zoals gezegd meestal onder het blad. Hier prikken ze gaatje in het blad om vervolgens de voedingsstoffen uit het blad te zuigen. Hierdoor zullen er aan de bovenkant van het blad eerst bruine puntjes ontstaan. Dit is de eerste clue dat er spint aanwezig is op je planten. Deze puntje zullen langzaam evolueren tot vlekken en als spint zijn gang kan gaan zullen volledige bladeren geel of bruin kleuren. Deze bladeren kunnen vervolgens sterven en van de plant vallen. Hierbij laat spint een spoor van hele fijne webben achter. Als de webben worden gevormd is er al een groot aantal aan spintmijten aanwezig op de plant. Alleen bij zeer extreme concentraties aan spint op de planten kan het voorkomen dat de gehele plant sterft.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij spint is het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ zeer van toepassing. Voorkomen is echter erg lastig. Spint laat zich namelijk verplaatsen door bijvoorbeeld de wind, mensen en dieren op zoek naar nieuwe voedingsbronnen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je spint op je planten krijgt. Allereerst houden spintmijten vooral van zeer droge en warme planten. 2 dingen die je dus kunt doen om spint te voorkomen is zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en niet al te hoge temperaturen. In de zomer doe je er goed aan om je planten een keer extra te spuiten met een nevelspuit. Vergeet hierbij zeker de onderkant van de planten niet. Daarnaast houdt spint vooral van planten in oude potgrond (meer dan 2/3 jaar oud) . Verpot dus je planten om de 2 a 3 jaar om dit te voorkomen. Voeg daarnaast om de paar maanden een verse laag potgrond toe.

Hoe spint bestrijden?

Spint bestrijden kan lastig zijn. De spintmijten planten zich namelijk in razend tempo voort. De eerste stap die je kunt nemen bij de bestrijding van spint is het weghalen van geïnfecteerde bladeren. Let hierbij op dat je niks vergeet weg te halen. Daarnaast kan spint gebruik maken van jou en de materialen die je gebruikt om een ander onderkomen te vinden. Let hier dus op. Wat ook erg goed kan helpen is een middel wat je eenvoudig zelf thuis kunt maken. Pak een nevelspuit en vul deze met koud water. Voeg hier vervolgens 2% handzeep en 1% spiritus aan toe. Spray dit op de plant. Vergeet ook vooral niet de onderkant van de bladeren in te spuiten. Een ander middel wat je thuis kunt maken is water met een beetje groene zeep en azijn. Dit kun je ook op de planten spuiten. Spuit niet alleen de geïnfecteerde delen in, maar de gehele plant. Het is namelijk goed mogelijk dat ook de andere delen van de plant geïnfecteerd zijn.