Pakken kopen met deze handige tips

Pakken kopen met deze handige tips

27 May 2021 0 By Holly Peck

Er is maar een gebeurtenis of een gelegenheid nodig die een formelere outfit vereist om het pak tot een groot dilemma voor mannen te maken. Een pak kopen, hoe doe je dat eigenlijk? Want hoe kies je een stijlvol, comfortabel en ideaal pak voor elke gelegenheid?

Dat komt omdat kleding niet alleen dient om het lichaam te bedekken, maar ook om de persoonlijkheid en de stijl te vertalen van wie ze draagt. Het is hetzelfde met het pak. Of het nu gaat om het overbrengen van een boodschap van ernst of formaliteit, de juiste keuze maakt het verschil bij het samenstellen van de look.

Maar om het goed te doen, moet je voorzichtig zijn en aandacht besteden aan enkele details die je zullen helpen het ideale stuk te vinden! Om je daarbij te helpen, vindt je hieronder onze tips over waar je op moet letten bij het kopen van een pak!

Let op de snede

Het pak moet in de eerste plaats de afmetingen van jouw lichaam respecteren, zonder te strak of te wijd te lijken. Om dit te voorkomen is de snit van essentieel belang, zodat de pasvorm perfect is en het pak harmonieus aansluit, zonder te overdrijven.

Het jasje moet perfect op de schouders aansluiten, zonder overmaat of gebrek aan stof. Bovendien moet de lengte de heupen bedekken, maar niet tot aan de dijen reiken. Wat de mouwen betreft, is het ideaal dat zij precies op één lijn blijven tussen de hand en de onderarm.

De broekspijp moet de schoen bedekken om te voorkomen dat hij, wanneer men gaat zitten, te kort is. Het mag echter niet zo lang zijn dat het plooien vormt aan de bovenkant van de schoen, want ook dat ziet er onelegant uit.

Voor mannen met een slanker silhouet is de beste optie het slim fit model, dat een meer getailleerde snit heeft en dicht tegen het lichaam aanligt, maar zonder het comfort en de soberheid van de outfit op te geven.

Ga voor klassieke kleuren

Bij de keuze van een pak is de kleur meestal bepalend voor de draagbaarheid en de levensduur van het pak, omdat sommige tinten gemakkelijk in onbruik raken omdat ze te deftig zijn. Dit betekent dat iedereen op een gegeven moment zal merken dat je hetzelfde pak in verschillende situaties hebt gedragen.

Dit probleem kan worden vermeden door pakken te kopen in meer klassieke tinten, zoals zwart, grijs of donkerblauw. Dankzij deze variaties kunt je verschillende combinaties van overhemden en dassen dragen, wat jouw look voor elke gelegenheid nieuw leven zal inblazen.

Let op de knoppen

Voorzichtig: dit detail gaat meestal onopgemerkt voorbij, maar het dichtknopen van het pak is belangrijk voor de afwerking van de outfit als geheel. Afhankelijk van het materiaal en de wijze waarop de knopen op het pak zijn aangebracht, kunnen de knopen het pak elegantie en verfijning verlenen.

Er zijn modellen met eenvoudige manchetknopen (met één, twee of drie knopen) en ook die met parallelle manchetknopen (die een vierkant vormen en perfect zijn voor meer informele gelegenheden).

Nog een tip: let er bij het kopen op of de knopen gemakkelijk sluiten – om beschadiging van de stof te voorkomen – en of ze goed vastzitten en goed zijn uitgelijnd (de belangrijkste knoop moet ter hoogte van de navel zitten, zodat de pasvorm perfect is).

Vergeet de schoenen niet

Voor een meer formele outfit moet het pak worden gedragen met geklede schoenen en bij voorkeur in dezelfde kleur als de gekozen outfit, zodat ze niet opvallen in de uiteindelijke samenstelling van de look.

De sokken moeten aan dezelfde regel voldoen, het kleurenpatroon volgen en de enkels volledig bedekken.

Maar als je meer ontspannen en modern bent, kun je kiezen voor een mocassin. Er zijn modellen die perfect bij een pak passen, vooral die met een strakkere pasvorm. Zeker, u zult zich comfortabeler voelen, zonder aan elegantie in te boeten en een casual look behouden, als dat bij jouw persoonlijkheid past.

Ken de verschillende soorten pakken

Er zijn in principe drie verschillende soorten pakken. Het is belangrijk om, alvorens te kopen, elk model te passen om na te gaan welk model het best bij jouw stijl past.

Italiaans model

Weet je nog dat we zeiden dat een goed pak, dat meer aansluit op het lichaam, goed kan gaan met de modernere mensen? Dit model pak is ideaal voor dit publiek. Bij de Italiaanse snit zit de broek meer aangesloten op het lichaam, en is het jasje strakker. Het past het best bij mensen met een fit lichaam.

Engels model

Soberder, de pakken die deze snit hebben kunnen gebruikt worden door mensen met elk lichaamstype. Ze zijn geschikt voor mannen met een meer conservatieve kledingstijl en passen meer bij de klassieke sociale schoenen.

Amerikaans Model

Dit kan ook worden beschouwd als een traditioneel pak. Het volgt je silhouet niet, waardoor je look meer rechthoekig wordt.

Daarom past het bij alle soorten mannenlichamen. Om dit type pak te moderniseren, hebben de textielindustrieën dit model aangepast met de slim fit snit, waardoor het iets meer aan het lichaam is aangepast.