Autogeen snijden van staal

Autogeen snijden van staal

11 May 2021 0 By Holly Peck

Metalen snijden met zuurstof (de term “autogeen snijden” is in de literatuur te vinden) wordt in de industrie actief gebruikt om plaatmateriaal van staal en andere legeringen in blokken van de gewenste lengte te snijden.

Bovendien wordt deze technologie gebruikt bij een aantal reparaties en demontages van structuren. De populariteit is te danken aan de relatieve eenvoud en lage kostprijs van de apparatuur, alsook aan de hoge mate van veiligheid.

Grondbeginselen van de technologie

Voordat je metaal gaat snijden, is het raadzaam de vlam van de brander te verwarmen. Dit geldt alleen voor materialen met een grote doorsnede. De genoemde vlam ontstaat door de reactie van de zuurstof met het gas. Als we deze aanbeveling negeren, zal het metaal onvermijdelijk tot vervorming leiden.

Indien de geometrische vorm van de gesneden delen echter niet belangrijk is, b.v. bij de ontmanteling van constructie staalconstructies en het snijden van dunwandige platen, zijn gaslassen en zuurstof snijden van het metaal toegestaan zonder voorverwarming.

Hoge temperaturen in de snijzone worden bereikt door het verbranden van gezuiverde zuurstof uit een cilinder. In metalen tanks onder zeer hoge druk is 99 tot 99,8% zuurstof aanwezig. Indien conventionele zuurstof (ruwweg atmosferische lucht) wordt gebruikt voor verwarming, is zuurstof met een hoge zuiverheidsgraad vereist voor efficiënt zuurstof metaal snijden.

Voorbereiding van het oppervlak

Als de taak erin bestaat een groot voorwerp uit de te vervoeren onderdelen te snijden, dat moet worden weggegooid, kan de voorbereiding van het oppervlak worden vermeden. Het mes zal deze taak zo snel mogelijk uitvoeren.

Bij de productie van nieuwe producten is het van belang een snijlijn van hoge kwaliteit te verkrijgen, vrij van aanslag en andere ongewenste insluitingen. Het snijden van metaal met zuurstof wordt voorafgegaan door een grondige reiniging van het materiaal.

Er zijn vele methoden om vervuiling te verwijderen. De meest populaire zijn oppervlakteverwarming met een gasvlam en mechanische reiniging. De eerste methode is de eenvoudigste. Hiermee kunt je vervuiling – de ergste vijand van het gas lasapparaat – effectief verwijderen. De essentie ligt in het verhitten van het metaaloppervlak tot kritieke temperaturen. De tweede methode is duurder en vereist speciale apparatuur (zandstraalmachines, schrapers, borstels, enz.) en deskundig personeel.

Materiële vereisten

Het snijden van metalen uit de zuurstof keten kan aan bijna alle staalsoorten en legeringen worden onderworpen. Een van de belangrijkste voorwaarden is het smeltpunt en het vlampunt. Bij een normaal verloop van het proces moet de eerste indicator aanzienlijk hoger zijn dan de tweede. Anders zal het materiaal smelten en niet verbranden, wat tot vlekvorming zal leiden.

De snijlijn zal er onnauwkeurig uitzien, waardoor het vaak onmogelijk wordt het werkstuk verder te bewerken op de bewerkingsmachines als gevolg van de beweging van de grondplaten. Bovendien kan deze metaallaag slechte mechanische en fysische eigenschappen hebben.

Sommige elementen die als onzuiverheden aan de samenstelling van staal zijn toegevoegd, kunnen een negatief effect hebben op het proces van snijden met propaan-zuurstof. Daarom worden de meest verwerkte beschouwd als staal waarvan het koolstofgehalte niet hoger is dan 0,3%.

De snijsnelheid neemt niet af met toenemend koolstofgehalte, maar het staal is onderhevig aan oververhitting, waardoor de oppervlaktelaag dooft en er scheuren ontstaan, die als spanningsconcentraties kunnen dienen en tot het bros worden van het hele stuk kunnen leiden.

Handmatig snijden

Zuurstofgas-metaal snijden, afhankelijk van de graad van automatisering en mechanisering, is verdeeld in gemechaniseerd en manueel.

Manueel lassen wordt aanbevolen voor kleine en afzonderlijke producties, alsook voor het ontmantelen van structuren. Ideaal voor het doorsnijden van holle buizen, het verwijderen van deuren op gegoten producten, enz.

Zuurstof Snijapparatuur voor metalen en legeringen wordt gekenmerkt door een grote mobiliteit, bedieningsgemak en betrouwbaarheid. Vanwege deze kwaliteiten wordt deze technologie het meest gebruikt in industriële installaties en reparatie-organisaties.

Procesmechanisatie

In het laatste decennium heeft de robotica zich zeer snel ontwikkeld. Tegenwoordig worden robots bijna overal gebruikt. En metaal snijden met zuurstof is geen uitzondering.

Alle toonaangevende holdings en engineeringbedrijven zijn al geruime tijd actief bezig met de invoering van dergelijke apparatuur in hun productieketens, en ook plaatselijke bedrijven proberen bij te blijven. De gemiddelde graad van mechanisatie van het laswerk bedraagt ongeveer 80%.