Een spirobuis, wat is het eigenlijk?

Een spirobuis, wat is het eigenlijk?

9 May 2021 0 By Holly Peck

In elk bedrijfsgebouw en in elke woning vind je ventilatiekanalen. Dit is nodig omdat alle gebouwen op de juiste manier geventileerd moeten worden zodat schadelijke stoffen van binnen naar buiten kunnen en om het gebouw te voorzien van een frisse lucht. In bijna alle gebouwen zijn de kanalen subtiel weggewerkt en zijn de buizen die nodig zijn voor de ventilatie niet zichtbaar. Als je in een woning kijkt, zul je ook een ventilatiebuis vinden bij de afzuigkap. Het luchtkanaal zorgt er dan voor datje deze afzuigkap zonder problemen kan gebruiken en dat de stoom die vrijkomt tijdens het koken naar buiten wordt geleid. In horecagelegenheden zul je de luchtkanalen beter kunnen zien. Hier is het vaak ook niet mogelijk om deze buizen en kanalen goed weg te werken. Vandaar dat je ze in grote getallen ook zult zien. Het is daar belangrijk dat er veel ventilatie is omdat er natuurlijk op veel meer pitjes wordt gekookt en gebakken. Je wilt de gasten dan niet in de rook laten zitten of in een slecht geventileerde ruime. Een mechanisch ventilatiesysteem maakt ook gebruik van een luchtafvoer en een aanvoerkanaal. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van spirobuizen. Maar wat zijn dit eigenlijk?

De werking van een spirobuis

Spirobuizen kun je zien als een rond luchtkanaal. Deze bestaat uit een staalband. De spirobuis is gemaakt van een flexibel soort staal. Dit is belangrijk omdat het dan beter op maat te knippen en te zagen is. Een van de belangrijkste kenmerken van een spirobuis is dat het een hoog weerstandsvermogen heeft en dat het er strak uitziet. Als een spirobuis niet weggewerkt is, dan zal het nog niet heel erg zijn. Vooral in woningen of gebouwen waarin een industrieel interieur gewenst is, komen de buizen goed tot hun recht. De buizen hebben een gladde binnenzijde en hierdoor profiteer je van een goede luchtstroom. De spirobuizen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, diktes en diameters. Ook wanneer de buis desondanks nog steeds niet op de juiste maat is, kan het makkelijk worden doorgezaagd zodat het wel de gewenste lengte heeft.

Een luchtidichtheidsklasse

Sommige mensen denken dat een luchtkanaal volledig luchtdicht is. Maar dit is in de praktijk niet altijd het geval. Zo kan er op verschillende plekken lucht ontsnappen uit de kanalen. Je kunt een luchtkanaal dan ook in bepaalde luchtdichtheidsklassen indelen. De klasse waarin het luchtkanaal wordt ingedeeld heeft te maken met de mate van luchtdichtheid. De klassen lopen van A tot en met D. Klasse B is bijvoorbeeld drie keer zo luchtdicht als klasse A. Ditzelfde geldt voor klasse C ten opzichten van klasse B en D weer vergeleken met klasse C.

Kiezen voor de juiste afmeting

Je kunt spirobuizen al krijgen in de lengte van 1,5 tot 3 meter. Dit is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Door hier goed rekening mee te houden kun je ook kiezen voor spirobuizen in de juiste diameter. Meestal variƫren de diameters van de spirobuizen van 80 tot 1600 millimeter. De diameter is bepalend voor de sterkte van de buis. Hoe groter de diameter, hoe dikker de wanddikte van de buis en hoe sterker de buis.

Het bevestigen van hulpstukken

Een spirobuis kan natuurlijk niet zichzelf bevestigen. Daar zijn allerlei hulpstukken voor nodig. Wanneer je een luchtkanaal of een ventilatiekanaal maakt, heb je hulpstukken nodig. Over het algemeen is een spirobuis rechtlijnig maar moet je wel rekening houden met de toepassingen. Je moet bijvoorbeeld af en toe bochten maken om de juiste verbindingen te maken. Dit kunnen bijvoorbeeld verloopstukken zijn of bijvoorbeeld korte en lange bochten.

Ook T-stukken en T-stukken behoren tot de hulpmiddelen die je kunt toepassen bij de spirobuizen. Deze hulpmiddelen worden makkelijk om de spirobuizen geschoven en daarnaast vastgebonden met staalbanden. Op deze manier maak je de juiste verbindingen zodat je ze op verschillende manieren kunt toepassen. Let er wel op dat je de verbindingen goed bevestigd zodat je op latere termijn er geen last van krijgt. De verbindingen zorgen ervoor dat de ventilatiekanalen op de juiste manier vast blijven zitten en duurzaam hun werk kunnen doen. Door middel van de ventilatiekanalen met spirobuizen krijg je in de woning of in het gebouw gezonde lucht binnen en wordt schadelijke lucht optimaal afgevoerd.