Het ontstoppen van een gootsteen

13 December 2021 Off By Holly Peck

We weten allemaal dat we niet alles door de gootsteen mogen wegspoelen. Doen we het toch, dan is dat niet goed voor de gootsteen, het riool en de waterzuiveringsinstallatie. Toch doen we het allemaal wel eens. In Nederland gooien we jaarlijks zo’n 9,6 miljoen volle vuilniszakken aan afval door de gootsteen. Daarom zijn er jaarlijks meer dan 10.000 verstopte gootstenen. De grootste oorzaak daarvan is over het algemeen de opeenhoping van afvalresten. Om een verstopte gootsteen te voorkomen, moet je er rekening mee houden wat je wel en niet door de gootsteen mag spoelen. Je mag wel etensresten weggooien die door het zeefje van de gootsteen kunnen. Ook de huishoudelijke reinigingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en afwaswater kunnen door de gootsteen weggespoeld worden. Bij twijfel moet je het niet door de gootsteen wegspoelen, maar in de afvalbak gooien. Wat je zeker niet door de gootsteen moet wegspoelen zijn oude medicijnen, vet en olie, vezelachtig textiel, kattenbakgrind, chemicaliën en ontstoppingsmiddelen. Omdat we ons niet allemaal even streng aan de regels houden, kan de gootsteen verstoppen. Dan kun je een loodgieter laten komen om de gootsteen te ontstoppen, maar in veel gevallen kun je het ook zelf oplossen.

Wat kun je doen bij een gootsteen verstopping?

Reinigen van de sifon.
Wanneer je een verstopping van je gootsteen hebt, kun je beginnen met de sifon los te draaien. De sifon is de kromme leiding onder je wasbak. In de kromming kunnen zich gemakkelijk vuilresten ophopen. Door de sifon los te draaien, met een waterpomptang, kun je de sifon reinigen in een sopje. Wanneer hij schoon is, kun je hem weer monteren. Wanneer het water daarna weer goed wegstroomt, is de verstopping verholpen.

Het ontstoppen met de plopper.
De plopper creëert een vacuüm in de leiding van de afvoer, waardoor de verstopping meestal loskomt. Daarna kun je de leiding doorspoelen met water en naspoelen met soda. Voor het gebruik plaats je de plopper over de afvoer. Daarna druk je de plopper naar beneden en trekt hem vervolgens weer omhoog. Vaak zal de verstopping daardoor loskomen. Dit is wel de eenvoudigste manier om een verstopping te verhelpen.

Gebruik van soda en heet water.
Wanneer je soda met heet water gebruikt, dan zal dat goed helpen bij een verstopping die veroorzaakt is door vetresten. Je moet een emmer met gloeiendheet water vullen en een pakje soda erin strooien. Daarna giet je het mengsel beetje bij beetje in de gootsteen en laat het een nacht inwerken. In de ochtend spoel je de leiding door met heet water. In veel gevallen zal de verstopping verholpen zijn.

Het gebruik van azijn en soda.
Soda en azijn is goed tegen kalkaanslag. Meng een pak soda met een halve liter azijn. Let wel hierbij op voor het bruisen van het mengsel. Je moet het daarna weer een beetje bij beetje in de leiding gieten en een nachtje in laten werken. Tijdens de ochtend weer goed doorspoelen en hopen dat de verstopping is verholpen.

Soms helpt cola om een verstopping te verhelpen.
Je gooit een halve liter in de afvoer en wacht een half uur. Daarna probeer je door te spoelen. Heeft het niet geholpen, dan herhaal je het nog een keer. Help het niet, dan moet je naar een ander middel zoeken.

Het gebruik van een trekveer.
Wanneer je een trekveer wilt gebruiken om te ontstoppen en je hebt er geen, dan kun je er een huren bij de bouwmarkt. Je moet hem voorzichtig in de afvoerpijp duwen en terugtrekken als je de verstopping tegenkomt. Met geluk steek je door de verstopping en kun je daarna de leiding doorspoelen.

De verstopping verhelpen met een hogedrukreiniger.
Heb je geen hogedrukreiniger, dan kun je er een huren. Je moet hierbij de spuit zover mogelijk in de afvoerpijp stoppen. Spuit daarna goed door. Omdat het water onder hoge druk staat, kan het vuil naar bovenkomen. Wanneer je denkt dat het probleem is verholpen, kun je kijken of het water goed wegstroomt.

Het kopen van een ontstoppingsmiddel

Als de genoemde hulpmiddelen niet helpen, kun je een ontstoppingsmiddel gebruiken. De ontstoppingsmiddelen van HG werken over het allemaal bijzonder goed. Doe precies wat er op de verpakking is beschreven en ga niet experimenteren om  meerdere verschillende stoffen met elkaar te vermengen. Dan kunnen er ernstige gevaarlijke situaties ontstaan.